Kako lahko sami optimizarte spletno stran?

BREZPLAČNI Yoast je odlično orodje za optimizacijo vaše WordPress spletne strani.

Vsak si želi na prvo stran iskalnika Google, a tam je le malo prostora ...

Na tej podstrani vam bomo pokazali primer, kako si lahko pomagate sami – sami prilagodite (optimizirate) spletno stran za iskalnike Google, YouTube, Bing ipd. Zadošča že brezplačna verzija orodja Yoast. Na voljo je tudi plačljiva verzija, vendar za večino čisto zadošča brezplačna verzija. Ali vsaj za začetek. Ko se naučite več o SEO in, če potrebujete, lahko nadgradite na polno verzijo, ki pač nekaj stane.

Vendar tu ni finte! Yoast te ne sili, da moraš kupiti plačljivo verzijo.

Brezplačna verzija popolnoma zadošča in večina uporablja brezplačno verzijo.
Če ne verjamete, preverite na www.wordpress.org –> Plugin — “Yoast”.

Notranja optimizacija s pomočjo Yoast - Sami naredimo optimizacijo spletne strani

P O M N I:

Čeprav nam gredo ‘na jetra’ klici ponudnikov, ki bi nam optimizirali spletne strani, bomo spletne strani morali prilagoditi iskalnikom.
Najbolje je, če vam optimizacijo naredi ta, ki vam je spletne strani delal (kdo drug bi secer poznal vaš CMS sistem, v katerem so narejene spletne strani, ga vzdrževal, izboljševal itd.).
Vi (ali vaš vodja marketinga) in vaš webmaster boste najbolje vedeli, kaj vpisati v SEO orodja.

Če ste spletne strani naredili sami z orodji WordPress, (Magento, Typo3 ali celo Drupal – v slednje dvomimo), lahko itak poskrbite za notranjo optimizacijo sami, recimo z brezplačnim orodjem Yoast.

Spletne strani boste zagotovo širili in boste potrebovali to znanje. Res ni težko.
Na tej strani vam prikazujemo nekaj primerov, kako si pri tem lahko pomagate z brezplačnim orodjem Yoast.

Lahko uporabite tudi kakšno drugo podobno SEO orodje – postopek je podoben.

Pogosto so spletne strani zastarele in je celo dosti ceneje narediti jih na novo, kot popraviti.
V tem primeru nas pokličite.
Tehnologija na spletu se hitro posodablja – ostanite v stiku z njo.

Razlog, da niste na prvi strani googla

Podjetnik navadno ne štarta svoje dejavnosti z dobrim vedenjem, kako sodobni internet, iskalniki, algoritmi… delujejo. To se lahko nauči in ni težko.
Navadno podjetniki izhajajo iz svojega izdelka ali storitve (v nadaljevanju bo za oba pojma uporabljen termin “izdelek” ali “izdelke”). Svoje izdelke, dejavnost in konkurenco podjetniki poznajo recimo dobro. Svetu želijo sporočiti, kako dobri in koristni ti izdelki so in kako dobro je (bi bilo), da sodeluejmo z njimi, da jih kupimo itd.

To je super, vendar Google ne ve, da so vaši izdelki tako zelo dobri in ne ve, kako visoko bi vas uvrstil med zadetke, ko nekdo išče vaš tip izdelka ali vsaj nekaj podobnega. Obiskovalec bo lahko precenil, vendar do njega še nismo prišli. Google mu je predlagal to, kar njegovi algoritmi (kako umetelna beseda) precenijo in ovrednotijo, kaj naj bi bilo pomembneje in katera spletna stran naj bi vsebovala rešitve za posamezen iskalni niz. Spletno stran zato prilagodimo iskalnikom – jo optimiziramo za iskalnike. Zato ime optimizacija spletnih stran. In zato kratica SEO (Search Engine Optimization). Spletna stran naj bi bila torej prilagojena (optimizirana) iskalnikom.

Razlog je preprost:
Vaša spletna stran je najbolj pogosto narejena tako, kot vi vidite svoj izdelek (in mogoče celo, kot, ga kupec vidi), ne pa, kot ga Google ‘vidi’. Google ne zna ovrednotiti, kako dober je vaš izdelek, kako nujno ga nek kupec potrebuje, kakšna je njegova vrednost za kupca, itd. Lahko pa oceni marsikaj drugega.

 
Googlova želja je: biti najboljši način iskanja po spletnu. Ves čas razvijajo in izboljšujejo prav to. Razvili so podroben sistem ocenevanja, ki ga opisujemo na eni izmed podstrani. Tu vam želimo pomagati pri optimizaciji spletnih strani z orodjem Yoast. To optimizacijo lahko naredite sami. Nič ne stane – razen nekaj vašega časa.

Če vaša spletna stran ni narejena s CMS orodjem WordPress, je plugin Yoast mogoče uporabljati tudi z CMS orodji, kot so: Magento, Typo3, Drupal in celo nekaterimi drugimi CMS-i. V tem primeru bo implementacijo YoastSEO.js uredil vaš “Webmaster”. Lahko pa uporabljate katerokoli drugo SEO orodje. Vsekakor, uporabljajte ga!

Notranja optimizacija s pomočjo Yoast - Sami naredimo optimizacijo spletne strani

Primer optimizacije z orodjem Yoast

Notranja optimizacija s pomočjo Yoast - Sami naredimo optimizacijo spletne strani
Kako-lahko-sami-optimizarte-spletno-stran-z-orodjem-YOAST-Checkmark-DONE_1

Kaj je najpomembnejše pri SEO optimizaciji?

Ni vse v tem, da boste imeli (zgoraj desno) vedno:

  • zelen simbol ‘Y’ za Readability in
  • zelen simbol ‘Y’ za SEO.

Dalje, da pri Keywords (na sliki spodaj) ne bomo imeli nobenega Problems (rdeče), nobenega Improvements (oranžno) in vse Good Results (zeleno). Seveda pomaga, še zdaleč pa ni potrebno, da slepo sledimo samo tem signalom. Yoast ni tako ‘pameten’, kot Google. Google razume tudi obrnjen vrstni red besed in celo sinonime. OK, v angleščini bolje, kot v slovenščini, ampak vseeno.

Googlov iskalni algoritem bo ‘razumel’, da, če nekdo išče recimo “Janis Joplin” je praktični isto, kot “Joplin Janis“. Razlika je lahko, koliko pogosto je beseda Janis v primerjavi z besedo Joplin in nato eno ali drugo besedo povezuje za najbolj pogostimi iskanji. to vam predlaga, že, ko pišete v okence v Googlu. Poskusite napisati eno ali drugo! V vsakem primeru pa nas Yoast navadi, da bolj ‘pravilno’ uskladimo besede, ko pišemo prispevek. To je zelo dragocena vaja in še zastonj povrh.

Najpomembnejše je, da so Title (naslov, ki ima H1-tag), beseda ali besedna zveza v prvem odstavku (in še nekajkrat ponovljena v prispevku) ter slug (podmapa oz. to, kar sledi vrhnji domeni), enaki ali usklajeni z Keyword. Na to bodimo najbolj pozorni.

Yoast vam pomaga pri na različnih področjih:

Povezava iz Yoast orodja na pregledovalnik keyword Density:

Notranja optimizacija s pomočjo Yoast - Sami naredimo optimizacijo spletne strani

Je vaša spletna stran prilagojena pametnim telefonom?

Povezava iz Yoast orodja na Google test:

Notranja optimizacija s pomočjo Yoast - Sami naredimo optimizacijo spletne strani

Zaključek

To je le bežen preblisk z orodja Yoast. Le-ta nudi še veliko drugih opcij že v brezplačni verziji – ki zadošča večini.
Katerokoli SEO orodje uporabljate, eno je gotovo: uporabljajte ga. Mogoče se vam ta moment ne zdi potrebno ali nemogoče, da bi prišli na prvo stran. OK, nekateri pridejo. Na optimizaciji delajo dolgo časa (mesece in mesece) in se počasi prebijajo navzgor. Večina tega ne dela. Da se vam to splača, pa boste ugotovili čez nekaj let, ko se boste spraševali, zakaj imate manj kupcev in, kam so odšli?

Nova generacija, še bolj, kot obstoječa, vse išče prek spleta. Tako so se pač navadili. In, nekdo drug (vaš konkurent) je bil ves ta čas bolj ‘SEO aktiven’ in je vašo redno stranko privabil k sebi.

To je vse.

Najhitreje:

Radi imamo telefon:
Veliko lahko vprašaš
(in še več izveš), lažje se odločiš,
dobiš takojšnjo pomoč. 
Nič ne stane in nihče te ne gnjavi.

Lahko vprašajte kar tu:

Zanima nas ...

Ali pošljete email:

Close Menu