Pospešite hitrost spletnih strani

Zakaj je hitrost tako pomembna?

V bistvu je bila hitrost delovanja spletnih strani vedno pomembna. V sodobnem času pa je še bolj pomembna. Strani imajo lahko veliko vsebine (slik, videov, kode, ipd). Ko se spletna stran ‘nalaga’ obiskovalec sicer počaka nekaj sekund (1, 2, 3, …), nato pa … nato pa vedno hitreje narašča odstotek tistih, ki spletno stran zapustijo, še preden se prikaže, ker: “Kdo bo čakal celo večnost!?”

Pri povprečni spletni strani to niti ni tako zelo pomembno ali kruto (ja, zna biti kruto). Rečemo si, da bo obiskovalec že počakal tiste 3 sekunde, da se spletna stran prikaže. In res je tudi to, da morate spletne strani pohitriti, kolikor se pač da, da ne izgubite potencialnega kupca ali ga pač odvrnete od tega, da čaka in čaka na našo spletno stran… in se nikoli ne vrne!

V primeru spletnih trgovin pa je že malo počasnejše delovanje zelo ali celo odurno drago.

Večji sistemi (spletne trgovine)
z vsako dodatno sekundo čakanja
izgubljajo na tisoče in tisoče evrov…

Lahko pogooglate okrog tega. Obstajajo cele analize. OK, to za nas ni pomembno. Nekaj drugega je.

Pospešimo hitrost spletnih strani

Swift Performance Lite

Hitrost ni najpomembnejša pri optimizaciji spletnih strani, zagotovo pa igra večjo vlogo. Če imate spletno stran narejeno recimo s CMS orodjem WordPress, vam lahko v dobri meri pomaga plugin Swift Performance. Tudi pri tem plugin-u obstaja brezplačna verzija (Lite), ki čisto zadošča za večino. Mi uporabljamo to brezplačno verzijo in vam lahko rečemo, da je super!

Obstaja še veliko drugih plugin-ov, ki vam prav tako pospešijo vašo spletno stran in pomagajo, da se obiskovalcu hitreje prikaže. V tem članku delimo izkušnje z vtičnikom Swift Performance Lite. Poskusili smo tudi nekaj drugih pluginov, pregledali priporočila in se odločili za tega. Ni nam žal. Pa še brezplačen je. čestitke razvijalcem!

Pospešimo hitrost spletnih strani

Kaj hitrost spletnih strani pomeni za vas?

Hitrost je le eden izmed kazalcev googlovih algoritmov (veliko parametrov je), kako pomembna stran naj bi to bila. Hitrejše spletne strani bo dal google jasno bolj proti začetku. In tako ste spet nekaj dobrega naredili pri vaši optimizaciji spletnih strani. Pohitrijte jih!

Pogosto slišimo:

  • “Saj mi spletna stran dela.”
  • “Zakaj bi to rabil?”
  • “Itak je težko ali skoraj nemogoče priti na prvo stran googla…”

V bistvu imajo ti klienti prav. Vsi itak ne moremo biti na prvi strani googla … ampak počakajte, zakaj pa so eni lahko? Kako so se tja prebili?
Ali ne bi bilo dobro biti bolj proti začetku? V bistvu zelo dobro?
To je tek na dolge proge – se pa zelo splača.

JavaScript in ostala navlaka ...

Kaj je že to? Nekoč so bile spletne strani napisane ‘peš’. Potreboval si strokovnjaka, ki ti je napisal kodo, da so spletne strani lahko sploh delovale. Kasneje so nastajali različni sistemi in programski jeziki, ki so omogočili ogromno opcij. Z objektnim programiranjem so se spletne strani ‘redile in deblile’ in …

Tako poleg običajnega starega dobrega html-ja, sedaj že vrsto let obstaja cel kup programski jezikov in sistemov (PHP, Python, Java, JavaScript, CSS, C++, C, Shell, Perl, actionscript, ruby, sql, ajax…), da poenostavimo: ki jih je treba optimizirati in zmanjšati, sicer postane vaša spletna stran počasna. Google to vidi in vas porine navzdol in nazaj.

Dostikrat so zgodi, da neka koda (recimo v JavaScriptu), celo bolj ovira hitrost, kot slike (ki ste jih z lahkoto optimizirali). Navaden smrtnik podrobnosti niti ne rabi vedeti. Še posebej ne, če urejate spletne strani z enim izmed FRONTEND ali INLINE orodjem, kot so npr.: Elementor, Divi, Brizi, Gutenberg in podobni.

Vse se zgodi v ozadju in samo upate, da vam WordPress in njihovi dodatki ne bodo nakvačkali neke blesave kode… V takih primerih lahko pomagajo plugini, kot so recimo Swift Performance Lite. Mi ga uporabljamo, je brezplačen in ga priporočamo. Nam je zelo pomagal in upamo, da bo tudi vam.
Evo, samo to.

Pospešimo hitrost spletnih strani

TESTIRAJTE SVOJE SPLETNE STRANI!

Mi smo svoje spletne strani testirali z:

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

https://tools.pingdom.com/

https://gtmetrix.com/

https://www.webpagetest.org/

Spodaj prikazujemo teste naše vstopne strani (http://masaru.si). Na enak način lahko testirate tudi podstrani.
Ni potrebno testirati vseh. Rezultati bodo itak podobni. Zadošča “štih proba” nekaterih …

  1. Najprej testirajte obstoječe spletne strani, da vidite v kakšnem stanju so sedaj.
  2.  Nato se pogovorite se s svojim webmastrom (ali tem, ki vam je spletne strani delal). Naj izboljša, kar je potrebno (in pomembno).
  3. In nato ponovno testirajte – preverite, ko je gotovo.

    Če so vaše spletne strani že stare ali celo zastarele, je pogosto ceneje, narediti nove.
    V tem primeru nas pokličite nas: 041 68 48 48.

Test spletnih strani: Google PageSpeed Tools - Insights

Po optimizaciji s Swift performance Lite: Desktop 92, Mobile: 84. Zelo dobro!

Test spletnih strani: PINGDOM.com

Po optimizaciji s Swift performance Lite: Performance grade: 100. Bolje sploh ne gre!  Load time: 945 milisekund (<1 sek). Samo 16 poizvedb (navadno 40-60) itd… .

Test spletnih strani: GTmetrix.com

Po optimizaciji s Swift performance Lite: PageSpeed: 98%, YSlow Score 90%.    Lokacija testiranja: Kanada (CDN-ja za Slovenijo nismo nastavili in za lokalno spletno stran ni potreben).

Test spletnih strani: webpagetest.org

Po optimizaciji s Swift performance Lite rezultat: AACAA – samo še tale “C” popravimo in je super!   CDN-ja za Slovenijo nismo nastavili in za lokalno spletno stran ni potreben).

Zaključek

Čeprav zgornji testi glede hitrosti spletnih strani ne pokažejo popolnoma enakih rezultatov (ker nimajo enakih načinov testiranja, so na različnih lokacijah itd, itd…), je klučna primerjava: prej – potem. Na teh straneh najprej vpišete svojo domeno (preden spletne strani optimizirate oziroma v takem stanju, kot so sedaj) in nato ponovno ponovno po tem, ko končate z optimizacijo ali odpravo napak.

V bistvu so rezultati podobni v primerjavah (prej – potem). Vsaka izmed zgornjih po ima svoje dobre lastnosti za testiranje in optimizacijo in nekaj mogoče signalizira, kar druge ne. V glavnem, tudi laik bo lahko iz njih razbral, kje še lahko kaj postori, da so njegove spletne strani res bolje prilagojene iskalnikom. Marsikaj sploh ni potrebno. Vsaka stvar pa malo pomaga. Nekatere ogromno.

Vseh rezultatov še zdaleč ni naredil Swift Performance Lite. Pred tem smo optimizirali slike, tipografijo, itd. in naredili še sto stvari spotoma. Swift Performance pa nam je na koncu pomagal. Zelo.

Najhitreje:

Radi imamo telefon:
Veliko lahko vprašaš
(in še več izveš), lažje se odločiš,
dobiš takojšnjo pomoč. 
Nič ne stane in nihče te ne gnjavi.

Lahko vprašajte kar tu:

Zanima nas ...

Ali pošljete email:

Close Menu